Het spreekt natuurlijk vanzelf dat deze buiten landse ontwikkelingsinvesteerders juist hier hun friet gingen bakken omdat het Zeeuwse Bintje nergens ter wereld zo smakelijk te vinden is. De frietfabrieken staan allemaal (het zijn er zelfs drie) langs de A58. Daarnaast liggen de vette akkers te glanzen. Nu heb ben de boeren er weer als vanouds paars- of witbloei ende aardappelen gezet, mag je verwachten. Als je dat mag verwachten. 'Drie cent per kilo, daar moeten ze het voor doen,' zegt Alex van Hootegem over zijn col lega's. 'Bij de frietfabriek hebben ze de houding: "U mag blij zijn dat we u van uw probleem afhelpen.'" Station Kruiningen-Yerseke, waar Van Hootegem me opwacht, is een verrassing. Je bent er na het lan delijke uitzicht vanaf Bergen op Zoom niet op voorbe reid dat hier een immense fabriek ter grootte van een hoogoven staat uit te dampen. Kruiningers maken wat hogere glazenwasserkosten dan elders, het vet slaat neer, Van Hootegem voelt het aan het stuk grasland dat hij langs de overkant van het spoor heeft liggen. Uit zijn ramen heeft Van Hootegem zicht op de snel weg. Hij kan de zware vrieswagens van Lamb Weston en van McCain voorbij zien denderen. Er wordt onvoorstelbaar ver met eten gesleept. De friet die Alex en zijn vrouw Anneke in Thailand voorgezet kregen, was van Lamb Weston. Die in Cuba ook. Van Hootegems eigen biologische Nicola's gaan voor vijftien cent per kilo naar natuurwin- kels in Duitsland, waar hij erg geprezen wordt als Salatkartoffel. Het is nu eenmaal zo dat de Nederlandse biologische teelt het net als de gang bare - voor 80 a 90 procent - van export moet hebben: Engeland, Frankrijk en Duitsland zijn meer dan wij bereid om te betalen voor wat lek kerder is. Eigenlijk had Van Hootegem dit jaar pech met de prijs, want het jaar ervoor was het een kwartje. Vijftien cent is nog onder de kost prijs, maar het is tenminste niet een opbrengst- prijs die een slag in je gezicht is. Alex van Hootegem is eens op excursie geweest, in de fabriek van Lamb Weston/Meijer. Hij was uit genodigd omdat hij toen nog voorzitter was van de Producentenvereniging Aardappelen. 'Ik vroeg: "Wie proeft de aardappels hier nou?" Dat vonden ze een rare vraag. Proeven doen ze niet. Ik realiseerde me dat in het productieproces de smaak zelfs helemaal ver dwijnt.' Je proeft zoiets als je het zelf probeert, merkte Alex van Hootegem, die dat deed met aardappelen die te koud hadden gelegen. 'Ze waren versuikerd. Ik blancheerde ze, dan blijkt alle smaak er inenen af te zijn. Blancheren is wat de fabriek doet, dan treedt de suiker naar buiten en bakken ze mooier. Door het blancheren proef je in friet geen aardappel, je proeft alleen het vet.' Bij die rondleiding waren ze vreselijk trots op friet die in een bierbeslagje was gedoopt. Het heette zo, "Bierfriet". Ik heb me inmiddels laten ver tellen dat ze naar een nóg nieuwer smaakje zoeken. Een beslagje dat "echte aardappelsmaak" nabootst.' Fake Agriculture Van Hootegem spreekt zo af en toe één van de oud- directeuren-oprichters. De Zeeuwse frietfabrieken, van oorsprong familiebedrijven, gaan allemaal terug op boeren die in hun schuurtje wat friet gingen bak ken van eigen aardappelen, die ze vervolgens aan plaatselijke patatbakkers gingen leveren. 'Omdat ze zelf aardappelboeren zijn geweest, zouden ze zich voor de onchristelijk lage prijzen die ze nu uitbetalen moeten schamen. Ze excuseren zich er wel voor, maar hun argument is dat ze "mee moeten, in de wereld- concurrentie." Ik was erbij dat ze tegen bezoekende landbouwspecialisten uit de Tweede Kamer zeiden: "De politiek moet wat aan die boereninkomens doen!" Ik denk: jullie frietfabrikanten zijn wereldwijd maar met zijn vierenWaarom spreken jullie onderling niet wat af?' 'Kopen onder kostprijs,' vraagt Van Hootegem zich af, 'zou je dat niet eens moeten noemen wat het in feite is: helingHet is de desastreuze prijs waarmee je fraudes en gifschandalen uitlokt, want om niet nóg meer verlies te lijden, grijpen boeren naar illegale middelen en extra kunstmest. Door de grievend lage prijs realiseren ze zich niet meer dat het voedsel is dat ze produceren.' 'We denken dat onze voedseldistributie logisch is,' redeneert Van Hootegem. 'Het lijkt allemaal ontzet tend efficiënt en goedkoop, maar het is niet logisch en niet goedkoop, want de kosten zitten in het transport, en het systeem brengt voor boeren geen inkomen meer op. De boeren krijgen veel te weinig, terwijl de consument toch heus wel veel betaalt. Ik zou het logischer vinden als boer Piet op zijn eigen boerde rij de lekkerste chips van de omgeving zou maken, of bloemkoolroosjes zou snijden, op niet al te grote schaal. Technologisch is een groentesnijderij op een boerderij financieel tegenwoordig heel goed haalbaar. 10 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 12