Boer let op je kippen Zeeuwse Vlegeltarwe kan bewijzen dat het project voor een unieke volle honderd procent grondgebon- denheid garandeert. Ik moet me er met mijn 'Eigen Eten Eerst!'-ideeën niet mee bemoeien, maar wat ik vind dat zou horen, is dat elke Zeeuw snapt dat hij zijn landschap beter behoudt door brood van eigen akkers te eten. De bakker wiens Zeeuws Vlegelbrood ik at, bakte zijn brood precies naar mijn hart: de beet is van bewonderenswaardige stevigheid. Ouderwets brood ruikt lekker fris: er zitten geen vreemde vetten in, die voor 'modern' doorgaan en 'broodverbeteraars' heten. Pet af, voor die bakker die nog weet hoe het moet en daar kennelijk fans voor heeft, én voor de Zeeuwse Vlegelcoöperatie. Een kilo aardappelen doet drie cent, een kilo tarwe negen, joop de Koeijer, een van de grondleggers van het Zeeuws Vlegelplan, moet het me uitleggen, want de essentie van Zeeuwse Vlegel hangt natuurlijk samen met de lage prijs die boeren 'gangbaar' voor hun tarwe krijgen. De Koeijer neemt de tijd om me het ingewikkelde verhaal over wereldhandelsafspraken uit te leggen. Die werelduitruil van belangen is zó moedeloos makend ingewikkeld - die van de industrie en de handelsbanken om zich in bijvoorbeeld India te vestigen, plegen nogal eens vóór te gaan - dat we allebei inzien dat het beter is ons te beperken tot wat er met de kip is gebeurd. Een kip eet graan of een 'graanvervangerf zoals maïs- glutenvoermeel, aangevuld met soja. Maïsglutenvoermeel en soja komen zonder importheffing Europa binnen. Dat verklaart dat kip goedkoop is, en de bio-industrie 13 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 15