groenteverkoop plaats in de naastgelegen schuur, waar klanten ze konden wegpakken, met een doosje erbij voor het geld. Niet alle klanten stopten iets in dat doosje, en het doosje zelf was ook nog al eens weg. Maar omdat de winkel in open verbinding staat met de kaasmakerij, mocht er geen groente worden ver kocht, dat vindt de overheid niet hygiënisch. Doordat het zo lekker ruikt naar ouderwetse ras sen appels en peren - waaronder roodkokende stoof- peertjes uiteraard - realiseer je je dat het 'winterfruit' zijn eigen genoegens biedt, en dat meloenen en drui ven in september lekkerder zijn. Dit is het adres voor een wit kooltje, of een ongekookte biet, waar mijn Russische vriendin Nina in Vlissingen zo naar moet zoeken als ze borscht wil maken. Te rigide met 'het seizoen' willen ze bij Schellach niet zijn. In de winter of het vroege voorjaar kunnen ook redelijk-principieel ecologische eters heftig verlangen naar groene sla en tomaten. Dus liggen er vanaf vandaag ook vers aange voerde kasgroenten als ijsbergsla en spinazie. Er is een foldertje gemaakt voor de zes leverbare aardappelrassen. Daaronder is, dit jaar voor het eerst, Koopmans Blauwe, een kruimige aardappel waar van de schil een blauwe weerschijn heeft. Hij is een opvolger van de befaamde Westkapelse Blauwe, een ras waarvan vermoedelijk geen pootgoed meer wordt geteeld. Om zulke ouderwetse maar ongelooflijk lek kere aardappels sméékten de klanten zowat. Ze zijn droog-kruimig en een beetje vanille-achtig. Als je nou een fijne aardappel zoekt bij draadjesvlees, is dat hem. Zo, bijna steeds omdat klanten hun hartsver- langens gingen uiten, is er de verrukkelijke hangop gekomen, wat dóódsimpel niet anders dan uitgelekte karnemelk is. Fantastisch friszure zuivel, te eten met beschuit en bruine suiker. 'Dat is nou eens een écht streekgerecht,' zegt Els. En voor zulke zuivere zuivel moet je inderdaad de stad uit, want in de stad mogen ze bij supermarkten dan indrukwekkende tientallen meters langere koelvitrines met yoghurttoetjes heb ben, eentje waarin je de warme en natuurlijke smaak van onbewerkte koemelk terugvindt is daar niet bij. Hangop maken was een logisch vervolg op de kar nemelk, en de karnemelk is weer een logisch vervolg op de authentieke boerenboter die bij Schellach wordt gemaakt. Alleen al voor de emmertjes boerenkar- nemelk ondernemen Middelburgers het ritje: echte karnemelk is bijna uitgestorven. De fabriek maakt 'karnemelk' van aangezuurde ondermelk, dat is niet Els Kwekkeboom en Koopmans Blauwe. Foto: Anda van Riet hetzelfde als wanneer room met zuursel rijpt, en dan gekarnd wordt. De Duitsers noemen het Buttermilch, onze fabriekskarnemelk moet er wettelijk Sauemilch heten. De frisse en stevige boter, keuze tussen onge zouten of gezouten, van Schellach is iets unieks: het is een wonder om weer boter te ruiken die niet met geur- en bewaarstoffen is bewerkt. Er is nu zóveel vraag geweest naar de kleine Walcherse kogelboon tjes, en er was zó weinig beschikbaar van de ene teler die ze nog heeft, dat ze dit jaar op Schellach zullen worden geteeld. Zeeuwse kogelboontjes, die maar kort hoeven te weken en kort hoeven te koken, onder scheiden zich koninklijk van wat er in conserven aan bruine bonen te vinden is, papbonen zijn dat. Boerderij Schellach was al een bedrijf met veel activiteiten toen de ouders van de zussen Kwekkeboom het beheer voerden. De kaasmakerij en -verkoop liep vanaf het begin zo goed dat als eerste personeel de werkster in de winkel aan het werk werd gesteld. Het aantal medewerkers, ook voor de akker bouwtak, groeide door de winkelverkoop. Toen vader en moeder Kwekkeboom eraan toe waren om te stop pen, was dat het dilemma, dat het meeste personeel er al zo lang werkte. Els, Marja en Annelies waren getrouwd, en hadden gezinnen. Ieder van hun man nen had een eigen (aannemers)bedrijf, ook weer van hün ouders en met ieder hetzelfde idee van loyaliteit, zodat je als zoon een familiebedrijf niet in de steek 20 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 22