Koppig met geiten En er was in de begintijd veel weerstand tegen gei tenkaas. 'De geit is altijd het koetje van de armen geweest, de melk werd niet lekker gevonden. Dat die melk inderdaad 'sterk' smaakte, kwam omdat arme mensen veel kool aan hun geit gaven, ze hadden niet veel anders.' Toon en Margot houden hun geiten 'ecologisch', met eigen verbouwd hooi, bieten, zonnebloemen, pompoenen. 'Het voldoen aan de biologische erken ning was ons een stap te ver, dan hadden we meer geiten moeten houden om ons inkomen op een aan vaardbaar niveau te houden, en dan hadden we onze kinderen moeten inschakelen, terwijl we die juist wilden laten studeren. We konden niet genoeg land pachten, we hebben vijf hectare akkerland moeten afstaan omdat de verpachter die aan een ander vergaf.' 's Winters hooi geven - met veel kruidenrijke gewassen erin, want Toon pacht en maait er een stuk natuurgebied voor - is kostenverhogend, maar Toon en Margot willen geen kuilgras geven, dat proef je. 'En als je kuilgras geeft, dan moet er salpeter in je kaas, ter bestrijding van de propionbacterie, anders krijg je er gasvorming in.' Margots geitenkaas, van ongepasteuriseerde melk ('met pasteuriseren neem je de glans weg van het ambacht') wordt voor een gedeelte afgezet door 'Het Hinkelspel', een schitterend ambachtelijk-werkend kaasfabriekje dat midden in Gent is gevestigd. Het is opgericht door een paar studenten, die er bijzondere blauwe en roodbacterieschimmelkazen van koemelk zijn gaan maken. Het Hinkelspel, zegt Margot, moest ook steeds laveren tussen praktisch zijn en je idea lisme niet willen loslaten. Net als Margot zouden zij hun harde kazen een natuurlijke korst willen laten houden, door hem in te oliën, en niet te 'coaten'. Dat ligt in de lijn als je per se weigert om met salpeter te werken. Er is voor de biologische kaasmakerij geluk kig voor plastic coating gekozen, vindt Margot, 'want je kunt het jezelf niet in alles veel te zwaar maken. Je krijgt een veel hogere schimmeldruk, dan is de ver zorging van je kazen niet menselijk meer!' Margots kaas - 'mijn naam zit in de jonge geitenkaas, pas de laatste tijd wordt de oude meer gewaardeerd' - is eigenlijk toch al die jaren voor zo'n negentig procent naar België gegaan. Tegenwoordig verkoopt ze in Zeeuws-Vlaanderen wat meer, 'dat komt omdat Smith Kaas er nu mee op weekmarkten staat, waar veel toeristen komen.' De jonggeboren bokjes-lammeren gaan via een 23 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 25