ZEEUWS
38
40
Jaargang 55, nummer 3-4, 2005
Redactie
Peter van Houte, Karen Kroese, Marcel Migo,
Oscar Steens, Paul van der Velde (hoofdredacteur),
Francisca van Vloten, Dick van der Wouw
Aan dit nummer werkten mee
Diny Schouten, Joost Bakker,
Jan Kuipers, Markus van der Graaff (tekening),
Anda van Riet (foto's), José vanRiele (foto's),
Alex van Hootegem, André van der Veeke
Bestuur
Stichting Zeeuws Tijdschrift
W.T. van Gelder (voorzitter), A.J. de Visser (secre
taris), j.A.M. Nijskens (penningmeester),
K. Scherphuis, D. van den Bout
C.F. Bos, A.L. Oosthoek
Adres
Postbus 503, 4330 AM Middelburg
tel 0114 - 322878, bestuur@zeeuwstijdschrift.nl
redactie@zeeuwstijdschrift.nl
www.zeeuwstijdschrift.nl
Abonnement
Het Zeeuws Tijdschrift verschijnt vijf keer per jaar.
De abonnementsprijs bedraagt 39 euro franco per
post. Opzegging dient schriftelijk te geschieden
twee maanden voor het einde van het lopende jaar.
Advertentieacquisitie
Rita Oomen
telefoon 0167 - 563401, fax 0167 - 561200,
japm.oomen@nedconnect.nl
vormgeving
Pharos M. van Hootegem
Druk
Pitman Grafisch Bedrijf B.V,
Subsidiegever
Provincie Zeeland
adverteerders
Koninklijke Zeelandia Groep b.v., Zeeland Seaports,
Provinciale Zeeuwse Courant, Galerie De Vier
Gemeten Middelburg, de Drukkery Middelburg,
Boekhandel Basting Oostburg, Boekhandel De
Vries Zierikzee, Boekhandel De Koperen Tuin Goes,
ISS Cleaning Services, Auberge De Campveerse
Toren te Veere, Mazars accountants, Pitman
Grafisch Bedrijf B.V., Restaurant Kint&Co te Paal,
De Appelaere Waterlandkerkje,
Schulting Partners Middelburg.
2005 Zeeuws Tijdschrift
ISSN 0166-5154
De redactie heeft ernaar gestreefd de rechten
van de illustraties te regelen. Degenen die des
ondanks menen rechten te kunnen doen gelden,
kunnen zich alsnog tot de redactie wenden.
Vette landen overal-
Er is duidelijk een crisis in de landbouw maar die is van een
zodanige complexiteit dat die niet in het bestek van een ZT is
te behandelen. Wel is vast te stellen dat de huidige grootschali
ge productiewijze in Zeeland zijn langste tijd heeft gehad. Op
grond van de inhoud van de andere artikelen in deze special
over Zeeuwse producten komt Paul van der Velde tot de con
clusie dat verbouw van smaakrijke Zeeuwse streekproducten
een aantrekkelijk ecologisch en financieel gezond alternatief is
voor de huidige landbouw.
Zeeuwse grond.
Voedselzorg en streekproducten
Diny Schouten, voormalig culinair recensente van Vrij
Nederland en schrijfster van het boek Het spek van slager Blom,
verbleef een maand in het Zeeuwse op zoektocht naar het
echte Zeeuwse streekproduct. 'Het Zeeuwse licht is hemels,
zou het kunnen dat de Zeeuwse grond minstens zo bijzonder
is?' vraagt ze zich af. Schouten beschouwt haar essay mede
als een pilot project. Ook andere provincies of gebieden in
Nederland en Vlaanderen wil ze op die manier culinair in
kaart brengen.
De aardperen van Hondius
en de onovertroffen olipodrigo
Op haar speurtocht door Zeeland liep Diny Schouten tegen
aardperen aan. De botanicus Petrus Hondius exporteerde van
uit zijn botanische tuin De Moufe-schans in de zeventiende
eeuw vele tonnen van wat in het buitenland nu als Jerusalem
artichoke doorgaat maar eigenlijk Terneuzen artichoke had
moeten heten (Ter Nose artisjok bekt in het Engels als een
ziekte).
Een paradijs voor aardperen
André van der Veeke woont in de Oranjestraat te Terneuzen
en die ligt waar vroeger de Moffenschans lag,-de botanische
tuin van Petrus Hondius. Toen herinnerde hij zich dé grote
naamloze planten die elk jaar in zijn tuin opschieten!