ZEEUWS 38 40 Jaargang 55, nummer 3-4, 2005 Redactie Peter van Houte, Karen Kroese, Marcel Migo, Oscar Steens, Paul van der Velde (hoofdredacteur), Francisca van Vloten, Dick van der Wouw Aan dit nummer werkten mee Diny Schouten, Joost Bakker, Jan Kuipers, Markus van der Graaff (tekening), Anda van Riet (foto's), José vanRiele (foto's), Alex van Hootegem, André van der Veeke Bestuur Stichting Zeeuws Tijdschrift W.T. van Gelder (voorzitter), A.J. de Visser (secre taris), j.A.M. Nijskens (penningmeester), K. Scherphuis, D. van den Bout C.F. Bos, A.L. Oosthoek Adres Postbus 503, 4330 AM Middelburg tel 0114 - 322878, bestuur@zeeuwstijdschrift.nl redactie@zeeuwstijdschrift.nl www.zeeuwstijdschrift.nl Abonnement Het Zeeuws Tijdschrift verschijnt vijf keer per jaar. De abonnementsprijs bedraagt 39 euro franco per post. Opzegging dient schriftelijk te geschieden twee maanden voor het einde van het lopende jaar. Advertentieacquisitie Rita Oomen telefoon 0167 - 563401, fax 0167 - 561200, japm.oomen@nedconnect.nl vormgeving Pharos M. van Hootegem Druk Pitman Grafisch Bedrijf B.V, Subsidiegever Provincie Zeeland adverteerders Koninklijke Zeelandia Groep b.v., Zeeland Seaports, Provinciale Zeeuwse Courant, Galerie De Vier Gemeten Middelburg, de Drukkery Middelburg, Boekhandel Basting Oostburg, Boekhandel De Vries Zierikzee, Boekhandel De Koperen Tuin Goes, ISS Cleaning Services, Auberge De Campveerse Toren te Veere, Mazars accountants, Pitman Grafisch Bedrijf B.V., Restaurant Kint&Co te Paal, De Appelaere Waterlandkerkje, Schulting Partners Middelburg. 2005 Zeeuws Tijdschrift ISSN 0166-5154 De redactie heeft ernaar gestreefd de rechten van de illustraties te regelen. Degenen die des ondanks menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de redactie wenden. Vette landen overal- Er is duidelijk een crisis in de landbouw maar die is van een zodanige complexiteit dat die niet in het bestek van een ZT is te behandelen. Wel is vast te stellen dat de huidige grootschali ge productiewijze in Zeeland zijn langste tijd heeft gehad. Op grond van de inhoud van de andere artikelen in deze special over Zeeuwse producten komt Paul van der Velde tot de con clusie dat verbouw van smaakrijke Zeeuwse streekproducten een aantrekkelijk ecologisch en financieel gezond alternatief is voor de huidige landbouw. Zeeuwse grond. Voedselzorg en streekproducten Diny Schouten, voormalig culinair recensente van Vrij Nederland en schrijfster van het boek Het spek van slager Blom, verbleef een maand in het Zeeuwse op zoektocht naar het echte Zeeuwse streekproduct. 'Het Zeeuwse licht is hemels, zou het kunnen dat de Zeeuwse grond minstens zo bijzonder is?' vraagt ze zich af. Schouten beschouwt haar essay mede als een pilot project. Ook andere provincies of gebieden in Nederland en Vlaanderen wil ze op die manier culinair in kaart brengen. De aardperen van Hondius en de onovertroffen olipodrigo Op haar speurtocht door Zeeland liep Diny Schouten tegen aardperen aan. De botanicus Petrus Hondius exporteerde van uit zijn botanische tuin De Moufe-schans in de zeventiende eeuw vele tonnen van wat in het buitenland nu als Jerusalem artichoke doorgaat maar eigenlijk Terneuzen artichoke had moeten heten (Ter Nose artisjok bekt in het Engels als een ziekte). Een paradijs voor aardperen André van der Veeke woont in de Oranjestraat te Terneuzen en die ligt waar vroeger de Moffenschans lag,-de botanische tuin van Petrus Hondius. Toen herinnerde hij zich dé grote naamloze planten die elk jaar in zijn tuin opschieten!

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 2