Marian was toen al begonnen met rondleidingen. Ze werd op het idee gebracht toen de kleuterjuf van Liesbeth had opgemerkt dat Liesbeth zoveel van die ren wist, en vervolgens aan Marian had gevraagd of de hele klas niet eens op de boerderij mocht komen kijken. Marian had door poffertjes te bakken er een feestelijke ochtend van gemaakt. Zo was ze op het idee gekomen om de rondleidingen te 'professionali seren'. Dat liep fantastisch. Op een gegeven moment had Marian wel twee tot drie ontvangsten per week, waaronder veel kinderverjaardagen. 'Het was fijn om van dat geld mijn boodschappen te kunnen doen.' Croenteakker en tovertuin Na elf jaar hield dat abrupt op. Door een zware storm was het dak van de grote schuur ingestort. 'Als de schuur niet mooi op orde is, kun je niet met trots je bedrijf laten zien.' De schuur, met essenhouten gebinte, is iets bijzonders, hij is authentiek acht- tiende-eeuws; in de streek is nog maar één andere boerenschuur uit dezelfde periode. Restauratie, van alleen de buitenkant, zou 200.000 euro kosten; om de veestallingen en opslagplaatsen in te richten komt er nog eens 70.000 bij. Zo'n schuur krijgt niet alsnog een monumentenstatus om voor de restauratie bij Monumentenzorg terecht te kunnen. De provincie draagt, uit de EG-gelden van 'Leader+', niet meer dan vijftien procent bij. Marian puzzelt hóe zo'n grote investering uit moet gaan komen. Omdat ze inmid dels is aangemerkt als 'zorgboerderij', heeft ze een andere ruimte nodig dan haar eigen keuken waar de zorgcliënten kunnen verblijven bij slecht weer. De toekenning kwam te laat om nog in aanmerking te komen voor het financiële potje dat de provincie daarvoor bestemd had. Zonder meer faciliteiten aan ontvangstruimte en wasgelegenheid wordt de mini- camping in de boomgaard 'gedoogd', maar hoe inves teer je erin zonder de zekerheid van een echte vergun ning? De ligging van hun boerderij, in de beschut ting onderaan de Vitshoekdijk, is wel heel attractief voor een camping. Achter het huis is een idyllische dwaaltuin aangelegd: de vijf met hagen omzoomde bomencirkels rond een vijver vormen een al bijna dichtgegroeide volwassen doolhof. Met het resultaat is de ontwerper zo ingenomen dat hij het 'een tovertuin' heeft genoemd. Intussen onderhoudt Marian haar groenteakker, een halve hectare, waaruit ze op abonnement aan vijf tien a twintig klanten ecologisch verbouwde groente levert, en geeft ze lessen in kruiden kweken en krui den gebruiken. Een wafelhuis in Hulst nam een tijd lang kroppen ijsbergsla af. 'Die vielen er op een gege ven moment over dat ze een slakje aantroffen. Waar kies je dan voor, vraag ilc me af? Voor de kans op een slakje, of voor de kans op een bestrijdingsmiddel?' Fons wil liever afbouwen, en eerlijk gezegd ver langt Marian ook naar wat meer rust: 'Ik deed er altijd zoveel naast, dat het eigenlijk altijd te veel was.' Samen hebben ze een hartgrondige reactie op de Zeeuwse gedeputeerde die zo parmantig beweerde dat boeren vooral véél rondleidingen moesten geven. Daar moet je als boer geschikt voor zijn, zegt Marian, en ten tweede moet je bedrijf er geschikt voor zijn. Met alleen akker bouw, zonder een stoet aaibare dieren, die veel verzor ging nodig hebben, heb je niet veel om te laten zien. 'Die verbreding, die nu zo in de mode is, dat lijkt leuk, en toch is het voor boeren geen structurele oplossing,' vindt Fons. 'Als je verbreedt, mis je de diepgang. Een boer moet kunnen doen waar hij goed in is.' Voor zichzelf, vindt Marian, heeft ze aan de kin derpartijtjes, de rondleidingen en het hebben van kampeergasten juist wél de 'diepgang' ervaren. 'Het is zo mooi om de kringloop van alles te kunnen laten zien. Kinderen beleven iets fantastisch als ze een biet uit de grond mogen trekken en aan de schapen geven. Voor kampeerders is het een ontdekking hoe een courgette kan smaken die ze zo uit mijn moestuin plukken. Ik geloof erin dat je de consument naar je toe kunt trekken als je laat zien dat de wortels met opzet naast de uien staan, want dan houden de wortel de uienvliegjes weg, en de ui houdt de wortelvliegjes weg. Of dat de Zeeuwse hagen ruimte bieden voor vogels, en dat de vlinders profiteren van de brandne tels, want ze leggen er hun eitjes in.' Het Hemelrijk In Hulst uit Frank d'Hooghe van restaurant Hemelrijk scepsis over 'zo veel mogelijk lokaal inkopen'. Hij vindt het dan wel een mooi idee van tegenwoordige koks. 'Het is óók knap lastig, want zie de regelmatige aanvoer van seizoensproducten aan groente en fruit maar eens te regelen; je kunt niet telkens als er bij slecht weer geen oogst is, je kaart veranderen.' Dat zegt hij nou wel, dat hij weinig 'kan' met lokaal geproduceerd voedsel, maar als Frank d'Hooghe even later op zijn vingers gaat natellen wat hij uit de 28 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 30