Aanstaande zomer is hun nieuwe huis afgebouwd, dan zitten ze wat meer langs een doorgaande weg, aan de Klein Cambrondijk, vlakbij Hulst, tegen het waterrijke natuurgebied 'Groot-Eiland' aan. Omdat ze op zo'n mooie plek zit, onderzoekt Jacqueline de Winter nu de mogelijkheid van een kleine camping. Jacqueline hoopt dat ze haar oogst dit jaar hele maal aan huis kan verkopen. De eerste paar jaar, toen groene asperges nog een onbekende groente waren, zijn de prijzen wel de moeite geweest. Daarna begon er zóveel uit Griekenland en Spanje te lcomen, dat de prijzen 'onder druk' kwamen te staan, en ble ven staan. Dus is het nu voor Jacqueline de Winter bijna de moeite niet meer om er twee keer per week mee naar de veiling te rijden: die zit ver weg in Grubbenvorst, Limburg. Om er wél een prijs voor te krijgen die recht doet aan alle moeite, is de afzet aan huis zo belangrijk. Ze zijn zo verbazend lekker als je ze dagvers koopt! Als Jacqueline de Winter de goedkope Griekse asperges in een winkel ziet liggen, schrikt ze daar altijd een beetje van: aan de staat van uitdroging en verkleuring kun je altijd aflezen hoe lang die onder weg zijn geweest. 'Er zijn kennelijk veel mensen die dat niet zien, of het kan ze niks schelen. Het zegt ze evenmin iets dat wij ons zo hebben moeten inspan nen om ze heel milieubewust te telen. We telen ze bijna zonder gewasbeschermers en kunstmest, en daar hebben ze het Milieukeur voor.' De Kromme Watergang 'Met producten uit je eigen omgeving koken, lijkt zo makkelijk, maar het is verschrikkelijk moeilijk,' zegt Edwin Vinke. En Vinke wil het juist zo vreselijk graag. Deze winter kreeg Edwin Vinke (36) een Michelinster. Dat is al zeer veel eer en bijzondere erkenning, en het is heel fijn om te merken hoeveel meer mensen de kleine buurtschap Slijkplaat bij Breskens alle moeite van een flinke omweg waard vinden. Daarna gebeurde er iets wat nog veel meer indruk op hem maakte. Het gastronomisch koksgilde 'Les Patrons Cuisiniers' vroeg hem toe te treden tot hun selecte kring van slechts achttien leden. Sindsdien heeft Edwin Vinke vergaderd met de helden die hij alleen uit hun boeken kende en vereer de: Robert Kranenborg, Cees Helder, Henk Savelberg, Toine Hermans, John Halvemaan. 'Het opvallende,' zegt Vinke, 'is dat zij allemaal terug willen naar wat ze "grootmoeders keuken" noemen.' Vinke moet het me uitleggen. Het gaat nu niet precies om grootmoeders gerechten, wel om haar gevoel voor de 'basis', voor kwaliteit en voor wat passend is in het seizoen. Dat Michelinsterrenkoks de 'diepe' aardse smaak van rode biet, koolraap, koolrabi en - inderdaad - aardappelen, min of meer terug aan het leren zijn, is opmerkelijk. Ze steken er hun nek mee uit, want het is nog niet precies wat gasten (en culinaire recensenten) op hun bord verwachten in een sterrenzaak. Die verwachten truffel, geen snijbiet. Er is een groot praktisch probleem. Truffels uit Albi kan de horecagroothandel zó leveren, maar snijbiet uit Groede of Nummer Eén? Het punt is, die snijbiet moet 's ochtends gesneden zijn, die moet niet eerst naar een veiling gaan, en pas de volgende dag of nog later worden 'uitgeleverd'. Wat ook niet kan is dat de groot handel bij boeren groenten op komt halen: die snijbiet wordt dan astronomisch duur. En dus heeft Edwin Vinke zo zijn twijfels bij het plotselinge enthousiasme van véél collega's die in navolging van inspirators als Kranenborg naar eigen zeggen nu alleen nog met 'streekproducten' koken, en alles uit het seizoen. 'Als ze al wéten wat het seizoen van prei is,' zegt Vinke, want jonge koks als hijzelf doen er nu eenmaal jaren over voor ze de fenomenale productkennis van de oudere generatie koks enigszins hebben ingehaald. Vinke twijfelt of het niet bij pretenties blijft. 'Het aan bod is er simpelweg niet, je zult het zelf moeten halen.' Het is lastig - tijdrovend - om spitskool te halen uit Aardenburg. Het is véél gemakkelijker om een paar decoratieve groene asperges van de groothandel bij een bordje te leggen. Maar smaak hebben die hou tige krengen niet. En, nog gekker, vindt Vinke: 'Ze komen uit Peru, en ze zijn de helft goedkoper, zelfs in het aspergeseizoen, dan de prachtige asperges die ik 's zomers uit St. Kruissteen heb. Dat is toch onbe grijpelijk, hoe dat kan, als je bedenkt wat alleen al dat vervoer moet kosten!' Edwin Vinke, zelf afkomstig uit de streek, heeft het twee jaar volgehouden om elke woensdagnacht naar de Vroegmarkt in Brussel te rijden. 'Daar staan kleine boeren, met maar een paar kistjes groente. Heel wonderlijk dat ze het de moeite vinden om daar met die paar kistjes te komen, maar ik zal nooit verge ten hoe ze smaakten. Ik had altijd een aardappelmesje bij me om er in te kunnen snijden, om te zien hoe knapperig en sappig hun selderijknol of winterwortel 30 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 32