gg& was, en om er een stukje van in mijn mond te kun nen stoppen: hoe dat proefde! Maar ik kon die weke lijkse rit fysiek niet volhouden, ik moest er elke week een nacht voor overslaan, want ik vertrok 's avonds als de gasten uitgegeten waren, en was dan pas 's och tends terug. 'Het nekte me.' Vinke hecht aan groente: 'Het gaat bij restaurants als dat van mij, die echt naar het hoogste en het mooi ste willen streven, helemaal niet om het koken met alleen maar peperdure ingrediënten. We willen juist dat de heel simpele dingen, als peterselie, lavas, selde rij of een worteltje óók geweldig van smaak zijn.' Neem prei, waar Vinke ontzettend veel van houdt, prei die zo uit zeeklei is getrokken en waar je - hijzelf door het directe contact het meest - spontaan de tra nen van in de ogen springen. Als Vinke een mootje griet van superbe kwaliteit als hoofdgerecht geeft, dan heeft hij die even gegrild en daarna voorzichtig gegaard ('geconfijt') in romige boerenboter die hele maal is volgezogen door het aroma van de prei. 'Dan moet daar nog een stukje van die intens smakende prei op het bord bij komen, jonge prei het liefst, en meer moet dat niet zijn, dat is waar sterrenzaken zich mee moeten onderscheiden! Thuis heeft niemand dat meer, groenten die smaken zoals ze moeten smaken. Van groente die van een veiling lcornt is de smaak helemaal verdwenen.' Administratieve rompslomp Restaurant De Kromme Watergang van Edwin en Blanche Vinke staat, al elf jaar, in een buurtschap van dertig huizen, gevestigd in een voormalige kleuter school. Je loopt een van de drie straten van Slijkplaat uit, en je bevindt je zó op de dijkjes met knotwilgen die het akkerland bevallig omzomen. In theorie loop je dus voor wat prei gewoon een boerenerf op, daar waar je ziet dat ze een moestuin hebben, en maakt een afspraak voor regelmatige afname. Zo simpel is dat niet. Niet aan Edwins kant, en niet aan de kant van die boer. Als sterrenzaak voelt hij zich op zijn vingers gekeken. Een sterrenzaak wordt geacht te voldoen aan de Hazard Analysis Critical Control Points hygiëneverordening die de Europese Commissie heeft opgesteld en die in januari 2006 van kracht wordt. De 'HACCP' stelt aan restaurant De Kromme Watergang dezelfde eisen als aan een zie kenhuis of bejaardeninstelling waar voor duizenden gekookt wordt. 'HACCP' gaat ervan uit dat Edwins gasten doodziek zullen worden van een vers boeren- scharrelei, of van een beetje modder die aan prei zit als hij zo uit de aarde komt. Inderdaad, in de grond zitten bacteriën, waaronder gemene ziekteverwekkers. Nu het al zo is dat ons eten super ontsmet is, kunnen de magen van Edwins gasten van streek raken als ze iets uit 'de wilde natuur' eten. 'Hun immuunsysteem werkt niet meer, dus wordt er al over gepraat dat oes ters verboden gaan worden. Kokkels mogen al niet meer gevist worden.' Tegelijk is het wél raar dat Italië al zijn streekproducten weet te beschermen. 'Hier ben je in overtreding met zelfgeplukte zeekraal. Nederland kent geen soepelheid. Zonder een gekoelde auto mag ik niet eens zelf boodschappen doen!' 31 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 33