om in de héle streelc - en dus in elk café - beroemd te worden. J. van Opstal, in Vrouwenpolder, heeft fier op het etiket gezet: 'Deze mousserende appelcider met karakter is milieubewust geteeld op één van de betere gronden van Walcheren.' De Midavaines roemen zijn grondige, in Frankrijk en Duitsland opgedane, vak manschap en precisie. De Midavaines zijn geënthousiasmeerd door freelance kok Thijs Janssen, die zich sterk maakt voor 'trots op het Zeeuwse product.' Zelf is hij Achterhoeker: 'Ik vind het zo raar van Zeeuwen dat ze hier niet wat meer chauvinistisch durven zijn. De boeren moeten meer hun waffel openzetten, ze doen veel te bescheiden.' Met streekproducten presenteren op braderieën als die van Goes die onlangs gehouden is - 'eigenlijk een frikadellenbeurs' - wordt heus wel wat bereikt, vindt Janssen. 'Toch zou de volgende stap moeten zijn dat streekproducten een hoek in gaan nemen bij reguliere grossiers.' Het assortiment bij De Mug is fantasie rijk, maar al zijn er Walcherse kogelboontjes en Zeeuws Vlegelmeel, het meeste is me toch té wuft. Streekproducten hebben de neiging opnieuw te worden uitgevonden, nu als luxe delicatessen. Producenten maken er decadent-mooi verpakte sou venirs van, beelderig gepresenteerd in relatiegeschen kendozen. Het gevaar dreigt dat je ze éénmaal koopt en voor jaren in de kast zet. Er zijn producten die échte streekproducten zijn, en die ik óók in de stad zou willen aantreffen als je wat om je eten geeft: goudglanzende Tholense Dorés, sprankelende groene kruiden uit Groede, rijpe coxen uit de Prospèrpolder, karnemelk van Schellach. De Midavaines begrijpen wat ik bedoel, en spreken me niet tegen, maar in hun winkel is dat nu weer niet voor elkaar te krijgen. Wat ik op mijn beurt weer logisch vind. De 'logica van de logistiek' van het mooiste Zeeuwse eten zelf, dat in vrijwel alle gevallen door het buitenland (of buitenlandse toeristen) wordt opgege ten, daar kan ik met mijn verstand toch niet helemaal bij. Als de Zeeuwse afdeling van 'Slow Food', waar ze óók al alleen over vrijwilligers beschikken, de taak niet aan kan vatten, zou het misschien iets voor de 'Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland' zijn: een afde ling voor het behoud en de restauratie van Zeeuwse culinaire monumenten. Nawoord Het lekkerste, 'grondgebonden' Zeeuwse eten is in theorie altijd dichtbij te vinden. In de praktijk vereist het vinden ervan enig doorvragen, veel rondrijden of lang doorfietsen, liefst zonder klagen dat daar zoveel tijd en moeite in gaat zitten. Ik ga er met dit voorstel van aanpak misschien ten onrechte van uit dat zoeken op het wereldwijde web tijdrovender is en minder fijne adressen oplevert dan het uitkammen van de eigen directe omgeving. De supermarkt verslaat wat 'gemak' betreft, inder daad alles en iedereen, maar die heeft daarnaast alleen boodschap aan 'prijs'. Die prijs komt, om redenen die meer met logistiek dan met logica verband houden, nooit in de buurt van de prijs die bevlogen producen ten nodig hebben om waardevol voedsel te produce ren. Tegelijk doet zich het gelukkige verschijnsel voor dat de prijzen bij directe afname van boer of teler niet hoger maar veelal juist lager zijn, zodat er een won derbaarlijke verdubbeling in waarde plaatsvindt, tot wederzijds genoegen. Een complete lijst verzamelen van Zeeuwse adressen waar bijzonder zacht of hard fruit, verse eieren van buitenlcippen, vleespakketten van Blonde d'Aquitaine-runderen, romige lcoemelkzuivel of excel lente geiten- en schapenkazen te vinden zijn, valt buiten mijn fysieke mogelijkheden, evenals die van de redactie van Zeeuws Tijdschrift. Het onderstaande lijstje met adressen kwam even toevallig tot stand als mijn eettournee door Zeeland zelf. Ik heb me eenvoudig van de een naar de ander laten sturen, waarbij ik steeds werd verrast door hun heldere visies op 'smaak' en 'gezondheid'. Onderweg noteerde ik ook een paar adressen die buiten mijn bereik lagen, maar die me nadrukkelijk met ere zijn genoemd. Adressen Zeeuws-Vlaanderen J.R. Bracké Ambachtelijke slagerij (o.a. kipkap en bloedworst) Hulsterweg 112, 4583 SM Terhole, 0114-312265 Fam. Luteijn Fruitboomgaard Rijksweg 4A, 4511 PJ Kruisdijk (Breskens). 0117-381676 Geitenkaasmakerij De Pint Toon en Margot van Dorsselaer Heerstraat 35, 4564 EB St. [ansteen. 0114-312238 36 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 38