om in de héle streelc - en dus in elk café - beroemd
te worden. J. van Opstal, in Vrouwenpolder, heeft
fier op het etiket gezet: 'Deze mousserende appelcider
met karakter is milieubewust geteeld op één van de betere
gronden van Walcheren.' De Midavaines roemen zijn
grondige, in Frankrijk en Duitsland opgedane, vak
manschap en precisie.
De Midavaines zijn geënthousiasmeerd door
freelance kok Thijs Janssen, die zich sterk maakt
voor 'trots op het Zeeuwse product.' Zelf is hij
Achterhoeker: 'Ik vind het zo raar van Zeeuwen dat
ze hier niet wat meer chauvinistisch durven zijn. De
boeren moeten meer hun waffel openzetten, ze doen
veel te bescheiden.' Met streekproducten presenteren
op braderieën als die van Goes die onlangs gehouden
is - 'eigenlijk een frikadellenbeurs' - wordt heus wel
wat bereikt, vindt Janssen. 'Toch zou de volgende stap
moeten zijn dat streekproducten een hoek in gaan
nemen bij reguliere grossiers.'
Het assortiment bij De Mug is fantasie
rijk, maar al zijn er Walcherse kogelboontjes en
Zeeuws Vlegelmeel, het meeste is me toch té wuft.
Streekproducten hebben de neiging opnieuw te
worden uitgevonden, nu als luxe delicatessen.
Producenten maken er decadent-mooi verpakte sou
venirs van, beelderig gepresenteerd in relatiegeschen
kendozen. Het gevaar dreigt dat je ze éénmaal koopt
en voor jaren in de kast zet.
Er zijn producten die échte streekproducten zijn,
en die ik óók in de stad zou willen aantreffen als je
wat om je eten geeft: goudglanzende Tholense Dorés,
sprankelende groene kruiden uit Groede, rijpe coxen
uit de Prospèrpolder, karnemelk van Schellach. De
Midavaines begrijpen wat ik bedoel, en spreken me
niet tegen, maar in hun winkel is dat nu weer niet
voor elkaar te krijgen. Wat ik op mijn beurt weer
logisch vind.
De 'logica van de logistiek' van het mooiste
Zeeuwse eten zelf, dat in vrijwel alle gevallen door het
buitenland (of buitenlandse toeristen) wordt opgege
ten, daar kan ik met mijn verstand toch niet helemaal
bij. Als de Zeeuwse afdeling van 'Slow Food', waar
ze óók al alleen over vrijwilligers beschikken, de taak
niet aan kan vatten, zou het misschien iets voor de
'Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland' zijn: een afde
ling voor het behoud en de restauratie van Zeeuwse
culinaire monumenten.
Nawoord
Het lekkerste, 'grondgebonden' Zeeuwse eten is in
theorie altijd dichtbij te vinden. In de praktijk vereist
het vinden ervan enig doorvragen, veel rondrijden of
lang doorfietsen, liefst zonder klagen dat daar zoveel
tijd en moeite in gaat zitten. Ik ga er met dit voorstel
van aanpak misschien ten onrechte van uit dat zoeken
op het wereldwijde web tijdrovender is en minder fijne
adressen oplevert dan het uitkammen van de eigen
directe omgeving.
De supermarkt verslaat wat 'gemak' betreft, inder
daad alles en iedereen, maar die heeft daarnaast alleen
boodschap aan 'prijs'. Die prijs komt, om redenen die
meer met logistiek dan met logica verband houden,
nooit in de buurt van de prijs die bevlogen producen
ten nodig hebben om waardevol voedsel te produce
ren. Tegelijk doet zich het gelukkige verschijnsel voor
dat de prijzen bij directe afname van boer of teler niet
hoger maar veelal juist lager zijn, zodat er een won
derbaarlijke verdubbeling in waarde plaatsvindt, tot
wederzijds genoegen.
Een complete lijst verzamelen van Zeeuwse
adressen waar bijzonder zacht of hard fruit, verse
eieren van buitenlcippen, vleespakketten van Blonde
d'Aquitaine-runderen, romige lcoemelkzuivel of excel
lente geiten- en schapenkazen te vinden zijn, valt
buiten mijn fysieke mogelijkheden, evenals die van de
redactie van Zeeuws Tijdschrift.
Het onderstaande lijstje met adressen kwam even
toevallig tot stand als mijn eettournee door Zeeland
zelf. Ik heb me eenvoudig van de een naar de ander
laten sturen, waarbij ik steeds werd verrast door hun
heldere visies op 'smaak' en 'gezondheid'. Onderweg
noteerde ik ook een paar adressen die buiten mijn
bereik lagen, maar die me nadrukkelijk met ere zijn
genoemd.
Adressen
Zeeuws-Vlaanderen
J.R. Bracké
Ambachtelijke slagerij (o.a. kipkap en bloedworst)
Hulsterweg 112, 4583 SM Terhole, 0114-312265
Fam. Luteijn
Fruitboomgaard
Rijksweg 4A, 4511 PJ Kruisdijk (Breskens). 0117-381676
Geitenkaasmakerij De Pint
Toon en Margot van Dorsselaer
Heerstraat 35, 4564 EB St. [ansteen. 0114-312238
36 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4