Zeekraal Schortenbont
lit de Zeeuwse streekdracht draagt de vrouw altijd een
schort. De daagse werkschort, ook wel bonte schort
genoemd vanwege de verscheidenheid aan motieven, is
eën multifunctioneel kledingstuk dat wordt gebruikt als
pjraplu, omslagdoek, tas en neusdoek. Naar kerk of ker
mis dragen de vrouwen een zwarte sierschort van satinet
of fijne merinowol.
In;het voorjaar van 2005 ontwierpen studenten van de
rrtodeacademie in Gent schorten, geïnspireerd door de
collectie streekdrachten van het Zeeuws Museum. De
ontwerpen werden 27 april getoond op het fashion dinner
Zeekraal Schortenbont georganiseerd in samenwerking
met De Smaek van Zeeland in het Zeeuws Museum in
Middelburg.
Hl
van gevaarlijk voedsel, is minimaal. De leans dat je
overlijdt door het eten van onvoldoende of eenzijdig
voedsel of een verkeerd voedselpatroon is vele malen
groter. Laat staan het levensbedreigende chagrijn
wat wij ondervinden na het eten van nietszeggend
voedsel. Natuurlijk kennen we het verhaal dat in een
verzorgingstehuis sommige ouderen na het eten van
het met salmonella besmette zondagse toetje moesten
vechten voor hun leven. Had de kok onder druk van
sociale werktijden het toetje alvast vrijdags bereid?
Het voedselveiligheidcertificaat is er direct ver
antwoordelijk voor dat allerlei lekkernijen ons zullen
ontvallen. De met het certificaat conflicterende rij-
pings- en rottingsprocessen die al eeuwen verantwoor
delijk zijn voor een schat aan overheerlijke voedings
producten worden vervangen door steriele surrogaten.
Die zijn sneller en voedselveilig met als resultaat een
product dat misschien in de verte nog vaag aan het
originele product doet herinneren.
Ondertussen zien we dat onze jongsten diverse
allergieën ontwikkelen. Sommigen schrijven dit toe
aan het door ons steriele voedingspatroon werkloos
geworden immuunsysteem dat vruchteloos op zoek is
naar stoffen om ons tegen te verdedigen. In de nabije
toekomst zullen in Ouders van nu waarschijnlijk de
volgende aanbevelingen voor een gezonde opvoeding
staan: 'Voor het eten geen handen wassen en probeer
de boterhammen van uw kroost voor het eten eerst
over de keukenvloer te wrijven. Snottebellen zijn niet
vies maar een welkome bron van verspreiding van
bacillen ter activering van ons immuunsysteem.' Of
als worst case-scenario komt Unilever met een additief
op de markt met als reclameslogan: 'nu verrijkt met
immuunactiva'. Onze foodprocessing industrie is niet te
beroerd voor elke oplossing een probleem te vinden.
Je haalt eerst alles eruit om vervolgens erachter te
komen dat je bij het terugplaatsen iets bent vergeten.
Bijna alle producten die de boer voortbrengt, wor
den door de consument opgegeten. In het traject naar
de maag en darmkanaal passeert het de mond waar
een vernuftig systeem van smaalcpupillen en andere
sensuele zintuiglijke orgaantjes, het eten van voedsel
tot iets aangenaams maakt. Het is verbazingwekkend
dat slechts zelden smaak een onderwerp is waar boer
en kweker zich om bekommeren. Bij onderzoek naar
nieuwe rassen en andere teeltmethoden zijn hoge
opbrengst, het voorkomen van ziekten en plagen en
externe kwaliteitskenmerken leidend.
Toch zien we dat bij enkele producten smaak een
prominente rol speelt in het vermarkten. Wijn is zo'n
product waar de waarde voor een groot deel wordt
bepaald door smaak. Wijn is het enige product dat in
een restaurant ritueel mag worden geweigerd na het
proeven. Zie dat maar eens gedaan te krijgen met de
bloemkoolroosjes. Het getuigt van veel lef als je de
bloemkoolroosjes terugstuurt met de mededeling dat
ze naar 'kurk' smaken. Benieuwd wat dan de reactie
zal zijn?
71 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4