Zeekraal Schortenbont lit de Zeeuwse streekdracht draagt de vrouw altijd een schort. De daagse werkschort, ook wel bonte schort genoemd vanwege de verscheidenheid aan motieven, is eën multifunctioneel kledingstuk dat wordt gebruikt als pjraplu, omslagdoek, tas en neusdoek. Naar kerk of ker mis dragen de vrouwen een zwarte sierschort van satinet of fijne merinowol. In;het voorjaar van 2005 ontwierpen studenten van de rrtodeacademie in Gent schorten, geïnspireerd door de collectie streekdrachten van het Zeeuws Museum. De ontwerpen werden 27 april getoond op het fashion dinner Zeekraal Schortenbont georganiseerd in samenwerking met De Smaek van Zeeland in het Zeeuws Museum in Middelburg. Hl van gevaarlijk voedsel, is minimaal. De leans dat je overlijdt door het eten van onvoldoende of eenzijdig voedsel of een verkeerd voedselpatroon is vele malen groter. Laat staan het levensbedreigende chagrijn wat wij ondervinden na het eten van nietszeggend voedsel. Natuurlijk kennen we het verhaal dat in een verzorgingstehuis sommige ouderen na het eten van het met salmonella besmette zondagse toetje moesten vechten voor hun leven. Had de kok onder druk van sociale werktijden het toetje alvast vrijdags bereid? Het voedselveiligheidcertificaat is er direct ver antwoordelijk voor dat allerlei lekkernijen ons zullen ontvallen. De met het certificaat conflicterende rij- pings- en rottingsprocessen die al eeuwen verantwoor delijk zijn voor een schat aan overheerlijke voedings producten worden vervangen door steriele surrogaten. Die zijn sneller en voedselveilig met als resultaat een product dat misschien in de verte nog vaag aan het originele product doet herinneren. Ondertussen zien we dat onze jongsten diverse allergieën ontwikkelen. Sommigen schrijven dit toe aan het door ons steriele voedingspatroon werkloos geworden immuunsysteem dat vruchteloos op zoek is naar stoffen om ons tegen te verdedigen. In de nabije toekomst zullen in Ouders van nu waarschijnlijk de volgende aanbevelingen voor een gezonde opvoeding staan: 'Voor het eten geen handen wassen en probeer de boterhammen van uw kroost voor het eten eerst over de keukenvloer te wrijven. Snottebellen zijn niet vies maar een welkome bron van verspreiding van bacillen ter activering van ons immuunsysteem.' Of als worst case-scenario komt Unilever met een additief op de markt met als reclameslogan: 'nu verrijkt met immuunactiva'. Onze foodprocessing industrie is niet te beroerd voor elke oplossing een probleem te vinden. Je haalt eerst alles eruit om vervolgens erachter te komen dat je bij het terugplaatsen iets bent vergeten. Bijna alle producten die de boer voortbrengt, wor den door de consument opgegeten. In het traject naar de maag en darmkanaal passeert het de mond waar een vernuftig systeem van smaalcpupillen en andere sensuele zintuiglijke orgaantjes, het eten van voedsel tot iets aangenaams maakt. Het is verbazingwekkend dat slechts zelden smaak een onderwerp is waar boer en kweker zich om bekommeren. Bij onderzoek naar nieuwe rassen en andere teeltmethoden zijn hoge opbrengst, het voorkomen van ziekten en plagen en externe kwaliteitskenmerken leidend. Toch zien we dat bij enkele producten smaak een prominente rol speelt in het vermarkten. Wijn is zo'n product waar de waarde voor een groot deel wordt bepaald door smaak. Wijn is het enige product dat in een restaurant ritueel mag worden geweigerd na het proeven. Zie dat maar eens gedaan te krijgen met de bloemkoolroosjes. Het getuigt van veel lef als je de bloemkoolroosjes terugstuurt met de mededeling dat ze naar 'kurk' smaken. Benieuwd wat dan de reactie zal zijn? 71 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 73