In September 1982 kregen ze bericht dat het pro ject was goedgekeurd. Kort daarop kregen ze, deus ex machina, bericht dat ze ook een lening van 40.000 gulden van de provincie Zeeland kregen voor verbouw en inrichting van het eethuis. Provinciaal en lokaal verzet Verzet kwam er merkwaardig genoeg uit de hoek van de vakbeweging. H.E. Lenting, districtsbestuurder van de Bouw- en Houtbond van de FNV zette vraagtekens bij de lening van 40.000 gulden uit het provinciale werkgelegenheidsfonds voor Klavertje Vier. Voorts had hij kritiek op het bestuur dat volgens hem weinig profes sioneel was. De voorzitter van de Zeeuwse Stuurgroep Werkloosheid, G. Eijssens, was not amused. Hij noemde de opmerking van Lenting kwalijk en van weinig bestuurlijke kennis getuigen. Voorzitter M. Strous van de FNV-Zeeland floot Lenting terug. Eijssens wees er verder op dat het eethuisproject in Hulst bij de goed keuring door het Rijk allang was doorgelicht op concur rentievervalsing. Het project was gecontroleerd door drie ministeries, door werkgevers- en werknemersorganisa ties en door de brancheorganisatie. Op 25 oktober 1982 organiseerde de wethouder van ruimtelijke ordening G.A van de Voorde van de Gemeente Hulst, een verklaard voorstander van het project, een hoorzitting waarbij vertegenwoor digers van Klavertje Vier, buurtbewoners en Horeca Nederland aanwezig waren. De vertegenwoordiger van Horeca Nederland vindt het onttrekken van het pand aan de woonbestemming schadelijk voor het woonmi- lieu in de binnenstad en er bestond geen behoefte aan uitbreiding van restauratieruimte in Hulst want dat veroorzaakte zogenoemde zaakschade wegens omzet- derving. H. van Dijk namens de buurtbewoners ver wachtte een aantasting van het woonmilieu en vond dat de rust in de straat zo veel mogelijk gehandhaafd moest blijven en was tegen een ontmoetingscentrum. Het college trok zijn conclusie en gaf groen licht voor de opening. Het eethuis kreeg echter geen horecabe- stemming. Licht alcoholische dranken mochten wel geschonken worden. Daarna werden nog bezwaar schriften ingediend tegen de bouwplannen maar deze werden ongegrond verklaard. Gedeputeerde Staten berichtten aan B W van Hulst begin januari 1983: 'Wij zijn van mening dat vestiging van een vegeta risch eethuis annex cursusruimte in genoemd pand planologisch aanvaardbaar is.' Voorbeeldfunctie Binnen drie maanden lukte het om het pand te ver bouwen tot eethuis. Kort voor de opening wijdde De Stempel (lijfblad van het V.J.V.) als porte parole van de werklozen een artikel aan Pand 25. Daarin werd de houding van de gevestigde pers bekritiseerd die teveel als spreekbuis van de gevestigde 'werkende' macht zou fungeren. De conclusie luidde: 'De vier vrouwen van Klavertje Vier kunnen voor de Hulsterse werklozen min of meer gelden als een voorbeeld van mensen die niet bij de pakken neerzitten en het heft in eigen handen nemen.' Marianne Perdaen vertelt over de moeilijkheden die ze zijn tegengekomen. 'Belangrijk is dat je eerst op papier zet wat je doel is en hoe je dat wilt bereiken, dan rolt daar vanzelf uit voort welke stappen je moet zetten. Het doen van marktonderzoek, een geschikte locatie vinden, subsidie en vergunningen aanvragen.' Zij en Marjan Inghels hadden de benodigde diploma's behaald zodat, na de afronding van de verbouw, niets de opening van het vegetarische eethuis in de weg stond. Pand 25 Op zaterdag 12 maart 1983 was het dan zover. Heel alternatief Hulst en omgeving was tussen 15.00 en 19.00 uur in de Grote Bagijnestraat 25 aanwezig. De opening was een succes. Er kwamen ongeveer 250 mensen op af. Onder de gasten bevonden zich vele gemeenteraadsleden en leden van het college van B W. Behalve burgemeester Molthoff die uitstedig was. Hij excuseerde zich netjes voor zijn afwezigheid. 'Ik wens u gaarne succes toe en hoop, dat u het door uw vieren gestelde ideaal weet te bereiken.' De zegen van de burgervader betekende het eind van het verzet op lokaal niveau. De plaatselijke horecaondernemers sputterden nog even tegen maar gooiden uiteindelijk de handdoek in de ring. Wat stond er zoal op het menu? De dagschotel bestond uit een graan met saus en vleesvervanger, een seizoensgroente en een salade. Voor het eerst klonken in Hulst tegenwoordig vrij gangbare productnamen op zoals tamari, seitan (Japanse vleesvervanger) en tofu. De journalist van de Zeeuws-Vlaamse Koerier ging voor het eerst vegetarisch eten: 'Wie voor het eerst vegeta risch eet, moet toch wel even wennen. Een bord met een portie gierst, waarover geitenkaas is gestrooid, gebakken champignons samen met een Japans vlees- 73 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 75