Vanaf links: Andrea Zohlandt, Thérèse Bruggeman, Marjan Inghels en Marianne Perdaen
vervangend gerecht, en daarbij lcool in een sausje.
Dat is toch een ander zicht dan aardappelen, vlees,
groenten etc.' Het grootste succes werd de vegetarische
afhaalpizza. Een Italiaan was er nog niet in Hulst.
Het hier-en-nu-principe gold als leidraad bij het
bereiden van de maaltijden. Dat betekende dat van loka
le, seizoensgebonden producten gebruik werd gemaakt.
Naast een eigen moestuin waren vaste leveranciers van
die producten de tegenover Pand 25 gelegen natuurvoe
dingswinkel De Tingel en het Deltaverdeelcentrum voor
ecologische voeding in Nieuw- en Sint-Joosland. Lang
voordat het trendy restaurant De Kas in Amsterdam zijn
deuren opende, aten gasten op het binnenterras van
Pand 25 omringd door de groenten en kruiden die ze
even later geserveerd kregen.
In de loop van het vierjarig bestaan van Pand 25
werd een trouwe klantenkring opgebouwd. Vooral in
de weekenden was het druk en de klandizie kwam
vooral uit Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen en
kwam uit alle lagen van de bevolking. De cursussen
vegetarisch koken trokken veel belangstelling. Naast
gezonde voeding bood Pand 25 lokale kunstenaars een
platform om te exposeren. Het was de eerste plek in
Zeeland van een manier van eten die nu zo goed als
mainstream is geworden.
CV
Op i maart 1987 sloot het eerste en enige vegetarische
eethuis in Zeeland de deuren. Marjan Inghels blikt
terug: 'We hebben hard moeten werken om het initia
tief gerealiseerd te krijgen; aanvankelijk hadden we te
maken met een vijandige omgeving. We hebben met
dit project veel ervaring opgedaan.'
De meisjes van toen zijn nu 'echt' werkende vrou
wen geworden en zien bij navraag het project met het
vegetarische restaurant als een van de leerzaamste
perioden in hun leven. Niet dat ze zonder deze erva
ring niet aan de slag zouden zijn gekomen. Marjan
Inghels werd meester in de rechten en werkt bij een
arbeidsbemiddelingsbureau in Den Haag; Thérèse
Bruggeman is huisvrouw en vooral creatief; Andrea
Zohlandt is groepsleidster bij verstandelijk gehandi
capten; Marianne Perdaen werd natuurgeneeskundige
en werkt bij de voorlichtingsafdeling van een vitami-
nebedrijf. Op hun curriculum vitae prijkt nog steeds
als een van hun eerste werkzaamheden: managen van
een vegetarisch restaurant.
Bronnen
Krantenknipsels en fotomateriaal over Pand 25. PZC 1982-1987)
De Stem 1982-1987, Zeeuws-Vlaamse Koerier 1983, De Stempel
(uitgave V.J.V. Baanlozenproject1982-1983.
74 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4