Vanaf links: Andrea Zohlandt, Thérèse Bruggeman, Marjan Inghels en Marianne Perdaen vervangend gerecht, en daarbij lcool in een sausje. Dat is toch een ander zicht dan aardappelen, vlees, groenten etc.' Het grootste succes werd de vegetarische afhaalpizza. Een Italiaan was er nog niet in Hulst. Het hier-en-nu-principe gold als leidraad bij het bereiden van de maaltijden. Dat betekende dat van loka le, seizoensgebonden producten gebruik werd gemaakt. Naast een eigen moestuin waren vaste leveranciers van die producten de tegenover Pand 25 gelegen natuurvoe dingswinkel De Tingel en het Deltaverdeelcentrum voor ecologische voeding in Nieuw- en Sint-Joosland. Lang voordat het trendy restaurant De Kas in Amsterdam zijn deuren opende, aten gasten op het binnenterras van Pand 25 omringd door de groenten en kruiden die ze even later geserveerd kregen. In de loop van het vierjarig bestaan van Pand 25 werd een trouwe klantenkring opgebouwd. Vooral in de weekenden was het druk en de klandizie kwam vooral uit Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen en kwam uit alle lagen van de bevolking. De cursussen vegetarisch koken trokken veel belangstelling. Naast gezonde voeding bood Pand 25 lokale kunstenaars een platform om te exposeren. Het was de eerste plek in Zeeland van een manier van eten die nu zo goed als mainstream is geworden. CV Op i maart 1987 sloot het eerste en enige vegetarische eethuis in Zeeland de deuren. Marjan Inghels blikt terug: 'We hebben hard moeten werken om het initia tief gerealiseerd te krijgen; aanvankelijk hadden we te maken met een vijandige omgeving. We hebben met dit project veel ervaring opgedaan.' De meisjes van toen zijn nu 'echt' werkende vrou wen geworden en zien bij navraag het project met het vegetarische restaurant als een van de leerzaamste perioden in hun leven. Niet dat ze zonder deze erva ring niet aan de slag zouden zijn gekomen. Marjan Inghels werd meester in de rechten en werkt bij een arbeidsbemiddelingsbureau in Den Haag; Thérèse Bruggeman is huisvrouw en vooral creatief; Andrea Zohlandt is groepsleidster bij verstandelijk gehandi capten; Marianne Perdaen werd natuurgeneeskundige en werkt bij de voorlichtingsafdeling van een vitami- nebedrijf. Op hun curriculum vitae prijkt nog steeds als een van hun eerste werkzaamheden: managen van een vegetarisch restaurant. Bronnen Krantenknipsels en fotomateriaal over Pand 25. PZC 1982-1987) De Stem 1982-1987, Zeeuws-Vlaamse Koerier 1983, De Stempel (uitgave V.J.V. Baanlozenproject1982-1983. 74 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 76