•eren. Foto's: José van Riele tenhandelaren die nog in alikruiken doen: 'Het is een heel marginaal product.' Die van Verwijs komen uit Schotland, en ze worden rechtstreeks doorgestuurd naar Brussel en Parijs, want behoudens een enkel, hoogst exclusief restaurant, is er geen binnenlandse afzet voor. Als er al nog Zeeuwse plukkers zouden zijn, is het voor Verwijs niet meer de moeite om ze te selecteren op grootte en op levendigheid: je moet ze op een doorgezaagde pvc-buis storten en controleren wie er kruipt. De sorteermachine is naar Schotland verhuisd. Zijn de kreukels - zoals véél streekproduc ten - uit de collectieve herinnering verdwenen? Kent Zeeland, als voorgerecht, alléén nog de 'carpaccio van rauwe tonijn' en de 'lauwe salade met eendenborst' die je in altijd matte versies overal wel kunt krijgen? Onvermijdelijk verzink je met eten, als je het échte eten van-voor-de-diepvriezers en van vóór de verbijste rend lange voedseltransporten nog hebt gekend, in je jeugd. Zulke nostalgie heb je nodig om wat waardevol was terug te vinden. Ik hoorde over veel Zeeuwse koks die begeesterd zijn door eten dat de smaak van vroeger heeft, en die boodschap elegant weten te pre senteren. Op het Kerstmenu van Riet Kint, die met haar restaurant Kint Co terugkeerde naar Zeeuws- Vlaanderen, prijkten rillettes van Zeeuws spek, blini's van Zeeuwse Vlegel met tartaar van kabeljauw, en wentelteefjes van Zeeuwse bolus. Hoe vind je de smaak van vroeger terug? Door heel dichtbij te zoeken, en in te zien dat 'vers' andere koek is dan de voedselindustrie ervan gemaakt heeft. Voedsel reist niet lekker, een appel of een bloemkool wordt beroerd van bijna-vrieskou. En toch wordt een sponzige courgette of schimmelig boontje - de toe stand waarin men ze aantreft in een veel te warme supermarkt - massaal geprefereerd boven een fris Terneuzens spruitje of Walcherse kogelboon met zacht schilletje! De internationale Slow Food-beweging heeft zich, bij wijze van Culinaire Monumentenzorg, opgeworpen om authentieke productiewijzen van voedsel in bescherming te nemen. In hun Ark van de Smaak - waarin een hele serie aan bedreigde 5 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 7