Nelleke de Korte. Foto's: Anda van Riet
traditionele voedingswaar is verzameld - zit een bijna
niet meer bestaand Zeeuws product: de verse zachte
schapenkaas die op Walcheren traditioneel door boe
rinnen werd gemaakt. Hij is even kwetsbaar-jong en
vochtig als een authentieke 'rauwmelkse' buffelmoz-
zarella hoort te zijn. In de laars van Italië, waar hij
'inheems' is, vinden ze trouwens dat een mozzarella-
kaasje liefst niet meer dan een paar uur oud moet
zijn. Wat de liefhebbers de moeite doet nemen om
niet tegen een beetje afstand op te zien om een nog
inwendig druipende mozzarella te kopen bij de kaas
makerij
Op Walcheren zijn er nagenoeg geen 'natte' scha
penkaasmakers meer te vinden. De oorzaak van dat
uitsterven is, zoals alle etenswaar waarvoor De Ark
van de Smaak zich sterk maakt, héél erg een kwestie
van zware 'regelgeving' die dure investeringen eist
waaronder kleinschalig werkende producenten bezwij
ken. 'Europa' de schuld geven is te gemakkelijk: het is
in de eerste plaats een kwestie van publiek dat er geen
moeite voor doet. We zéggen dan wel allemaal dat we
het zo leuk vinden 'buitenlands' te koken, maar de
miljoenenoplagen van Rick Stein, Nigella Lawson, The
Naked Chef of The River Café Cook Book, sporen niet
met het kleine aantal mensen dat naar een boerderij-
winkel gaat voor de lekkerste boerenkaas, of naar een
groente- of fruittuin met verkoop aan huis. Zonder die
moeite bestaat het voorgerecht andermaal uit plakjes
kauwgom-mozzarella met onrijpe tomaat.
Rauwmelkse schapenkaas en Zeeuwse Dorés
Nelleke de Korte, boerin op 'Mariekerke' in
Meliskerke, is twee jaar geleden begonnen als scha
penkaasmaakster, waaronder de 'natte' verse scha
penkaas. Het was haar zoon, die op het idee kwam
dat daar vraag naar zou kunnen zijn, omdat Zeeuwse
schapenkaas een zeldzaamheid is geworden. Aan het
besluit om schapen te gaan melken - ze hebben nu
vijfenzeventig Zeeuws-Friese melkschapen - ging
hartzeer vooraf: aan de veeboerderij Mariekerke werd
destijds geen melkquotum gegund omdat ze in dat
jaar 'zoogkoeien' hielden.
6 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4