Nelleke de Korte. Foto's: Anda van Riet traditionele voedingswaar is verzameld - zit een bijna niet meer bestaand Zeeuws product: de verse zachte schapenkaas die op Walcheren traditioneel door boe rinnen werd gemaakt. Hij is even kwetsbaar-jong en vochtig als een authentieke 'rauwmelkse' buffelmoz- zarella hoort te zijn. In de laars van Italië, waar hij 'inheems' is, vinden ze trouwens dat een mozzarella- kaasje liefst niet meer dan een paar uur oud moet zijn. Wat de liefhebbers de moeite doet nemen om niet tegen een beetje afstand op te zien om een nog inwendig druipende mozzarella te kopen bij de kaas makerij Op Walcheren zijn er nagenoeg geen 'natte' scha penkaasmakers meer te vinden. De oorzaak van dat uitsterven is, zoals alle etenswaar waarvoor De Ark van de Smaak zich sterk maakt, héél erg een kwestie van zware 'regelgeving' die dure investeringen eist waaronder kleinschalig werkende producenten bezwij ken. 'Europa' de schuld geven is te gemakkelijk: het is in de eerste plaats een kwestie van publiek dat er geen moeite voor doet. We zéggen dan wel allemaal dat we het zo leuk vinden 'buitenlands' te koken, maar de miljoenenoplagen van Rick Stein, Nigella Lawson, The Naked Chef of The River Café Cook Book, sporen niet met het kleine aantal mensen dat naar een boerderij- winkel gaat voor de lekkerste boerenkaas, of naar een groente- of fruittuin met verkoop aan huis. Zonder die moeite bestaat het voorgerecht andermaal uit plakjes kauwgom-mozzarella met onrijpe tomaat. Rauwmelkse schapenkaas en Zeeuwse Dorés Nelleke de Korte, boerin op 'Mariekerke' in Meliskerke, is twee jaar geleden begonnen als scha penkaasmaakster, waaronder de 'natte' verse scha penkaas. Het was haar zoon, die op het idee kwam dat daar vraag naar zou kunnen zijn, omdat Zeeuwse schapenkaas een zeldzaamheid is geworden. Aan het besluit om schapen te gaan melken - ze hebben nu vijfenzeventig Zeeuws-Friese melkschapen - ging hartzeer vooraf: aan de veeboerderij Mariekerke werd destijds geen melkquotum gegund omdat ze in dat jaar 'zoogkoeien' hielden. 6 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 8