Nelleke maakt haar schapenkazen rauwmelks, want ze vindt dat dat de mooiste smaak geeft, en ze maakt de 'natte' schapenkaas vooral 's zomers, 'omdat het zo'n lekker fris iets is als het warm is.' Als het regent of koud is, is er geen vraag naar. Het is ook maar één op de tien Nederlanders, schat ze, die om de natte kaas komen. Ze moet het hebben van de Duitse toeristen, 'die zijn verzot op natuurlijke zuivel, de kaasjes zijn heel puur doordat er alleen stremsel aan de melk wordt toegevoegd.' Nederlands publiek, is haar erg opgevallen, begint meteen met te vragen of ze haar kazen nog 'in een ander smaakje' heeft. Nelleke twijfelt of ze aan die wens moet voldoen, want 'nee' verkopen doet een onderneemster niet graag. Weten Zeeuwen zelf wel dat de Zeeuwse Dorés zo fantastisch kruimig zijn? 'Doré heeft een échte volle aardappelsmaak', zegt Alma Huisken waarderend in haar aardappel-standaardwerk De aardappel. De Doré, met aantrekkelijk geel vlees, is de trots van Tholen, waar er minder nachtvorstrisico is dan in de andere aardappelgebieden van Nederland. Daardoor kunnen ze ze dus vroeger planten, in februari, en vroeger oogsten: de eerste aardappelen worden soms al half mei geveild. De Dorés van Tholen zijn net zulke mooie 'pri meur'-aardappelen als die van het eiland Noirmoutier onder de kust van Bretagne, waar de Pomme de Terre de Noirmoutier een Appellation d'Origine Contrölée heeft, met een dagstempel erop. In Nederland is het de telers van de Noord-Hollandse Opperdoezers óók gelukt om zo'n Appellation - 'Beschermde Oorsprongs Benaming' - te bemachtigen, omdat ze zich op bij zondere bodemomstandigheden kunnen beroemen, zavelgronden. Zavelgrond, daar zitten ze op Tholen ook op. Een Appellation verwerven is niet mogelijk, want het octrooirecht op de Dorés is vervallen. Ze mogen overal geteeld worden, maar op klei of zand of daartussenin, dat maakt een groot smaakverschil voor een aardappel. Het moet zo zijn of de Zeeuwen laten zich net als iedereen zonder erg de naar metaal smakende, witvlezige Turbo, Diamant of Accent ('koken nooit 7 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 9