Nelleke maakt haar schapenkazen rauwmelks,
want ze vindt dat dat de mooiste smaak geeft, en ze
maakt de 'natte' schapenkaas vooral 's zomers, 'omdat
het zo'n lekker fris iets is als het warm is.' Als het
regent of koud is, is er geen vraag naar. Het is ook
maar één op de tien Nederlanders, schat ze, die om
de natte kaas komen. Ze moet het hebben van de
Duitse toeristen, 'die zijn verzot op natuurlijke zuivel,
de kaasjes zijn heel puur doordat er alleen stremsel
aan de melk wordt toegevoegd.' Nederlands publiek,
is haar erg opgevallen, begint meteen met te vragen
of ze haar kazen nog 'in een ander smaakje' heeft.
Nelleke twijfelt of ze aan die wens moet voldoen, want
'nee' verkopen doet een onderneemster niet graag.
Weten Zeeuwen zelf wel dat de Zeeuwse Dorés zo
fantastisch kruimig zijn? 'Doré heeft een échte volle
aardappelsmaak', zegt Alma Huisken waarderend in
haar aardappel-standaardwerk De aardappel. De Doré,
met aantrekkelijk geel vlees, is de trots van Tholen,
waar er minder nachtvorstrisico is dan in de andere
aardappelgebieden van Nederland. Daardoor kunnen
ze ze dus vroeger planten, in februari, en vroeger
oogsten: de eerste aardappelen worden soms al half
mei geveild.
De Dorés van Tholen zijn net zulke mooie 'pri
meur'-aardappelen als die van het eiland Noirmoutier
onder de kust van Bretagne, waar de Pomme de Terre
de Noirmoutier een Appellation d'Origine Contrölée
heeft, met een dagstempel erop. In Nederland is het
de telers van de Noord-Hollandse Opperdoezers óók
gelukt om zo'n Appellation - 'Beschermde Oorsprongs
Benaming' - te bemachtigen, omdat ze zich op bij
zondere bodemomstandigheden kunnen beroemen,
zavelgronden. Zavelgrond, daar zitten ze op Tholen
ook op. Een Appellation verwerven is niet mogelijk,
want het octrooirecht op de Dorés is vervallen. Ze
mogen overal geteeld worden, maar op klei of zand of
daartussenin, dat maakt een groot smaakverschil voor
een aardappel.
Het moet zo zijn of de Zeeuwen laten zich net
als iedereen zonder erg de naar metaal smakende,
witvlezige Turbo, Diamant of Accent ('koken nooit
7 Zeeuws Tijdschrift 2005/3-4