OHIE I
ESSEN
TE Vllldll €14 TE ETEN
v,
I
J
RECEPTEN
NUTTIGE WENKEN
ft
v<
3
Jl
i'x -w rJLj
•-
iv.
64081.
deze
67445. j
61675.
67415.
men
bouillon, melk of water, 15
p:j:T>_ a
melk of het water
mee
ver-
I
I
Schoenen, waarop zich vlekken van zeewater
bevinden, moeten worden afgewreven met warme
naaimachine hebt geolied, naai dan
een stuk vloeipapier. Dit zal voor
komen, dat er olie aan uw naaiwerk komt.
Tot poeder gewreven stijfsel is een uitstekend middel om zilver
te poetsen. Men kan er ook vlekken uit behangselpapier mee
wanneer
klein stukje stijfsel in het water hebt opge-
No. 64081. Schattig jurkje, dat
zeer gemakkelijk te maken is
van shantung, sepea, tobralco
enz. De hals en de mouwtjes
worden afgebiesd. Veikrijg-
baar voor den leeftijd van 38
jaar. Benoodigd van 90 cm.
breede stof 1.50 M.; tres 1.25 M.
No. 67443. Moderne japon met
over elkaar geslagen rok,lijfje
met korte ragianmouwen, ge-
garneerd langs de mouwen
met organdi, waarvan ook de
\sjaalkraag gemaakt wordt.
Verkrijgbaar in bustematen
^86,91,96 en 102 cm. Benoodigd
van 90 cm. breede stof 3.50 M.;
garneerstof 75 cm.
No. 61673. Smaakvolle japon
voor breede figuren. Dit mo
del leent zich bijzonder om te
maken van zyde,linnen,kunst
zijde, shantung enz. De ge
plooide jabot vormt een aar
dige garneering. Verkrijgbaar
in bustematen 107 tot 122 cm.
Benoodig van 90 cm. breede
m* stof 5.50 M.; garneerstof 35cm.
No. 67413. Allerliefst model
voor jonge meisjes; de korte
kimonomouwtjes hebben twee
klokkende strookjes; de dub
bele kraag wordt gemaakt van
dezelfde stof als de japon en een kleiner kraagje vqn
wit organdi. Verkrijgbaar in maat 40, 42, 44 en 46. Be-
noodigd van 90 cm. breede stof 3.25 M.; garneerstof
25 cm.
Van deze afbeeldingen, die met toestemming der firma
Weldon Ltd. te Londen zijn gereproduceerd, zijn fr.
p.p. geknipte patronen verkrijgbaar tegen toezending
van f 0.75 en vermelding van het no., aan mevr. Milly
Simons, 2e Schuytstraat 261, Den Haag.
melk, waarin een stukje soda is opgelost. Men moet er de vlekken
goed mee inwrijven, en de schoenen, wanneer ze geheel droog zijn,
met gewone schoensmeer poetsen.
voor, alvorens zich i
tien rust te nemen.
zonder te lezen of te praten, doen in zoo'n geval wonderen.
Het gevoel van moeheid verdwijnt tegelijk met den tegenzin
in eten, die er vaak het gevolg van was. De maaltijd, dien
men hierna tot zich neemt, mag natuurlijk niet zwaar zijn.
Zooals gezegd, hebben wij in den zomer gewoonlijk geen
behoefte daaraan, en we moeten nooit vergeten, dat het
niet de hoeveelheid is, die wij tot ons nemen, waar we
voordeel van hebben, maar de hoeveelheid, die wij gemak
kelijk kunnen verteren!
Wie in den zomer niet voor een behoorlijke voeding
zorgt, gaat spoedig aan een gevoel van slapheid lijden,
dat dikwijls funeste gevolgen kan hebben.
fXe meeste menschen hebben in den zomer niet die behoefte aan
I 1 stevige maaltijden, welke in den winter noodzakelijk voor hen
zijn om hun tijdens den arbeid verloren energie weer aan te
vullen. Dit is gemakkelijk te begrijpen, indien wij ons herinneren, dat
wij voor een groot deel slechts eten om ons lichaam warm te houden.
In verband hiermee is het dus logisch, dat het verschil in de seizoenen
ook een verschil aan eetlust meebrengt.
Hieruit mag men echter niet afleidenj dat het vanzelfsprekend is,
indien wij des zomers „geen trek hebben”, want dit kan zeer goed al
leen zijn oorzaak hebben in het feit, dat wij te vermoeid zijn om
te eten. De hitte van den zomer werkt immers afmattend, en nu
zou het dwaas zijn om te veronderstellen, dat ons lichaam, omdat
het vermoeid is, geen behoefte aan voedsel zou hebben. Het tegen
deel is juist waar! Ieder energie-verlies, of dit ontstaat door arbeid
of door afmatting hetgeen in wezen hetzelfde is moet door
een doelmatige voeding worden aangevuld.
Toch kan het gebeuren, dat wij werkelijk te moe zijn om te
eten, dat wij slechts met groote moeite iets naar binnen kunnen
krijgen. Het is niet goed, om in zulke gevallen dan tóch te willen
eten. Indien ons lichaam erg vermoeid is, deelt de maag ge
woonlijk in die moeheid, en dan is zij niet in staat, het voedsel
behoorlijk te verteren. En men vergete nooit, dat niet het eten,
maar het verteringsproces zorgt voor de aanvulling der ver-
loren gegane energie! Dit verteringsproces wordt door de maag
volbracht, en wanneer zij te moe is om dit proces naar be- l
hooren te vervullen, wanneer de tijd er toe gekomen is, kun- I
nen daar allerlei storingen in de spijsvertering het gevolg van 1
zijn.
Wie dus in den zomer te moe is om te eten in den winter
komt dit zoo goed als niet voor, omdat onze moeheid dan
juist vaak samengaat met ’n gevoel van honger die zorge er
- i- aan tafej te begeven, eerst een minuut of
Tien minuten, liggend doorgebracht,
moeheid verdwijnt tegelijk met den tegenzin
vaak het gevolg van was. De maaltijd, dien
ook vlekken uit behangselpapier i
wijderen, indien elk ander middel heeft gefaald. Indien ge,
ge ramen wascht, een I
lost, zult gij ze spoediger schoon krijgen.
Gekookte ossetong.
De tong moet afgeborsteld worden met lauw water, dan
in koud water worden gezet, zoodat ze onderstaat, tot
den volgenden dag. De tong koken in ruim kokend water,
tot ze gaar is, hetgeen ongeveer 3’/s uur zal duren. Dan
het buitenste vel er afsnijden en het keelgedeelte ver
wijderen. De tong snijden en op een schotel leggen, ge
garneerd met pikante saus en champignons.
Fransche omelet met vulsels.
Hiervoor heeft men noodig: drie eieren, drie lepels
bouillon, melk of water, 15 gram boter, zout.
Bereiding: De eieren met het zout, den bouillon, de
goed uitkloppen; in een omeletpan
de boter laten smelten, de eiermassa er in gieten en
langzaam laten stollen tot een vasten, goudgeel getin-
ten pannekoek. Onder het bakken worden met een
vork de luchtblaasjes doorgeprikt, om het rijzen te
voorkomen. De omelet op een schotel laten glijden
en bedekken met een of ander vulsel, dat bestaan kan
uit: marmelade, met suiker bestrooide aardbeien of
frambozen, fijn gehakte, gekookte ham (gerookt), fijn
gehakt rookvleesch, gestoofde truffels, fijn gehakte
toekruiden, gehakte kalfsvleeschresten enzoovoort.
Hiervoor wordt het vulsel in een smallen reep mid-
denden op de omelet gelegd en deze van weers
kanten er over dichtgeslagen.
Indien ge uw
een eind door
/O,
fr
ij'Ó 4101