OHIE I ESSEN TE Vllldll €14 TE ETEN v, I J RECEPTEN NUTTIGE WENKEN ft v< 3 Jl i'x -w rJLj •- iv. 64081. deze 67445. j 61675. 67415. men bouillon, melk of water, 15 p:j:T>_ a melk of het water mee ver- I I Schoenen, waarop zich vlekken van zeewater bevinden, moeten worden afgewreven met warme naaimachine hebt geolied, naai dan een stuk vloeipapier. Dit zal voor komen, dat er olie aan uw naaiwerk komt. Tot poeder gewreven stijfsel is een uitstekend middel om zilver te poetsen. Men kan er ook vlekken uit behangselpapier mee wanneer klein stukje stijfsel in het water hebt opge- No. 64081. Schattig jurkje, dat zeer gemakkelijk te maken is van shantung, sepea, tobralco enz. De hals en de mouwtjes worden afgebiesd. Veikrijg- baar voor den leeftijd van 38 jaar. Benoodigd van 90 cm. breede stof 1.50 M.; tres 1.25 M. No. 67443. Moderne japon met over elkaar geslagen rok,lijfje met korte ragianmouwen, ge- garneerd langs de mouwen met organdi, waarvan ook de \sjaalkraag gemaakt wordt. Verkrijgbaar in bustematen ^86,91,96 en 102 cm. Benoodigd van 90 cm. breede stof 3.50 M.; garneerstof 75 cm. No. 61673. Smaakvolle japon voor breede figuren. Dit mo del leent zich bijzonder om te maken van zyde,linnen,kunst zijde, shantung enz. De ge plooide jabot vormt een aar dige garneering. Verkrijgbaar in bustematen 107 tot 122 cm. Benoodig van 90 cm. breede m* stof 5.50 M.; garneerstof 35cm. No. 67413. Allerliefst model voor jonge meisjes; de korte kimonomouwtjes hebben twee klokkende strookjes; de dub bele kraag wordt gemaakt van dezelfde stof als de japon en een kleiner kraagje vqn wit organdi. Verkrijgbaar in maat 40, 42, 44 en 46. Be- noodigd van 90 cm. breede stof 3.25 M.; garneerstof 25 cm. Van deze afbeeldingen, die met toestemming der firma Weldon Ltd. te Londen zijn gereproduceerd, zijn fr. p.p. geknipte patronen verkrijgbaar tegen toezending van f 0.75 en vermelding van het no., aan mevr. Milly Simons, 2e Schuytstraat 261, Den Haag. melk, waarin een stukje soda is opgelost. Men moet er de vlekken goed mee inwrijven, en de schoenen, wanneer ze geheel droog zijn, met gewone schoensmeer poetsen. voor, alvorens zich i tien rust te nemen. zonder te lezen of te praten, doen in zoo'n geval wonderen. Het gevoel van moeheid verdwijnt tegelijk met den tegenzin in eten, die er vaak het gevolg van was. De maaltijd, dien men hierna tot zich neemt, mag natuurlijk niet zwaar zijn. Zooals gezegd, hebben wij in den zomer gewoonlijk geen behoefte daaraan, en we moeten nooit vergeten, dat het niet de hoeveelheid is, die wij tot ons nemen, waar we voordeel van hebben, maar de hoeveelheid, die wij gemak kelijk kunnen verteren! Wie in den zomer niet voor een behoorlijke voeding zorgt, gaat spoedig aan een gevoel van slapheid lijden, dat dikwijls funeste gevolgen kan hebben. fXe meeste menschen hebben in den zomer niet die behoefte aan I 1 stevige maaltijden, welke in den winter noodzakelijk voor hen zijn om hun tijdens den arbeid verloren energie weer aan te vullen. Dit is gemakkelijk te begrijpen, indien wij ons herinneren, dat wij voor een groot deel slechts eten om ons lichaam warm te houden. In verband hiermee is het dus logisch, dat het verschil in de seizoenen ook een verschil aan eetlust meebrengt. Hieruit mag men echter niet afleidenj dat het vanzelfsprekend is, indien wij des zomers „geen trek hebben”, want dit kan zeer goed al leen zijn oorzaak hebben in het feit, dat wij te vermoeid zijn om te eten. De hitte van den zomer werkt immers afmattend, en nu zou het dwaas zijn om te veronderstellen, dat ons lichaam, omdat het vermoeid is, geen behoefte aan voedsel zou hebben. Het tegen deel is juist waar! Ieder energie-verlies, of dit ontstaat door arbeid of door afmatting hetgeen in wezen hetzelfde is moet door een doelmatige voeding worden aangevuld. Toch kan het gebeuren, dat wij werkelijk te moe zijn om te eten, dat wij slechts met groote moeite iets naar binnen kunnen krijgen. Het is niet goed, om in zulke gevallen dan tóch te willen eten. Indien ons lichaam erg vermoeid is, deelt de maag ge woonlijk in die moeheid, en dan is zij niet in staat, het voedsel behoorlijk te verteren. En men vergete nooit, dat niet het eten, maar het verteringsproces zorgt voor de aanvulling der ver- loren gegane energie! Dit verteringsproces wordt door de maag volbracht, en wanneer zij te moe is om dit proces naar be- l hooren te vervullen, wanneer de tijd er toe gekomen is, kun- I nen daar allerlei storingen in de spijsvertering het gevolg van 1 zijn. Wie dus in den zomer te moe is om te eten in den winter komt dit zoo goed als niet voor, omdat onze moeheid dan juist vaak samengaat met ’n gevoel van honger die zorge er - i- aan tafej te begeven, eerst een minuut of Tien minuten, liggend doorgebracht, moeheid verdwijnt tegelijk met den tegenzin vaak het gevolg van was. De maaltijd, dien ook vlekken uit behangselpapier i wijderen, indien elk ander middel heeft gefaald. Indien ge, ge ramen wascht, een I lost, zult gij ze spoediger schoon krijgen. Gekookte ossetong. De tong moet afgeborsteld worden met lauw water, dan in koud water worden gezet, zoodat ze onderstaat, tot den volgenden dag. De tong koken in ruim kokend water, tot ze gaar is, hetgeen ongeveer 3’/s uur zal duren. Dan het buitenste vel er afsnijden en het keelgedeelte ver wijderen. De tong snijden en op een schotel leggen, ge garneerd met pikante saus en champignons. Fransche omelet met vulsels. Hiervoor heeft men noodig: drie eieren, drie lepels bouillon, melk of water, 15 gram boter, zout. Bereiding: De eieren met het zout, den bouillon, de goed uitkloppen; in een omeletpan de boter laten smelten, de eiermassa er in gieten en langzaam laten stollen tot een vasten, goudgeel getin- ten pannekoek. Onder het bakken worden met een vork de luchtblaasjes doorgeprikt, om het rijzen te voorkomen. De omelet op een schotel laten glijden en bedekken met een of ander vulsel, dat bestaan kan uit: marmelade, met suiker bestrooide aardbeien of frambozen, fijn gehakte, gekookte ham (gerookt), fijn gehakt rookvleesch, gestoofde truffels, fijn gehakte toekruiden, gehakte kalfsvleeschresten enzoovoort. Hiervoor wordt het vulsel in een smallen reep mid- denden op de omelet gelegd en deze van weers kanten er over dichtgeslagen. Indien ge uw een eind door /O, fr ij'Ó 4101

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1934 | | pagina 12