12 ZO UTPLANTEr Afb. IZeekraal in zijn natuurlijke omgeving. strekt liet gebruik van Juncus rigidus zich uit tot in deze tijd: in Egypte is recentelijk onderzocht of deze soort als grondstof kan dienen hij liet fabri ceren van papier.6 Gebruik als groente In West-Europa worden zoutplanten al vele eeu wen verzameld als groente. In onze streken zijn als zodanig zeekraal Salicornia sp.) en lamsoren, de Zeeuwse benaming van een soort die in de rest van Nederland zulte of zeeaster Aster tripo- liumheet, het meest en het langst bekend.7 Tot voor kort werden deze soorten vrijwel zonder uitzondering in de vrije natuur verzameld. Het snijden van zeekraal en lamsoren op de Zeeuwse schorren was en is nog steeds voor veel mensen een aardige bijverdienste, maar eeuwenlang zijn deze soorten een goedkope en welkome aanvul ling op het dagelijkse dieet geweest. Zeekraal en lamsoren stonden lang bekend als armeluisvoed- sel: het was gratis op de schorren te verzamelen, je moest er alleen wel 'om'. De snijders sneden meestal meer dan ze zelf nodig hadden, en vent ten dit uit in bijvoorbeeld Middelburg. Op die manier leverden de groenten ook nog extra in komsten op. Meer vermogende mensen kochten hun groenten bij groenteboeren die aan de deur kwamen. Waren lamsoren en zeekraal tot ver in deze eeuw voor sommigen een noodzakelijke aanvulling op de dagelijkse maaltijd, in recentere jaren kregen beide soorten meer de status van culinaire specialiteit, geserveerd bij vis en schaal- en schelpdieren, wat tot uitdrukking kwam in de prijs. Met name vanuit Yerseke werden deze zee groenten tevens geëxporteerd naar bijvoorbeeld België en Frankrijk: de schelpdierenhandel kocht van de snijders de oogst op en nam deze met hun mossels en oesters als bijvracht mee naar België en Frankrijk. Overigens was in Frankrijk Afb.2. Zeeaster in de vegetatieve vorm. met name zeekraal al veel langer als groente be kend. Vaak werd de soort ingelegd in het zuur. Behalve zeekraal en zeeaster werden en wor den op de West-Europese schorren veel mee: zoutplanten als groente verzameld, zoals ir Noord-Duitsland zeeweegbree Plantago mari lima), schorrenzoutgras Triglochin maritimaer spiesmelde Atriplex prostratawaatvan nie meer het voor meel gebruikte zaad in trek is maar het blad dat als groente gegeten wordt. Ir Portugal wordt zeebiet Beta maritimaal; groente of als soep gegeten. Merkwaardig is dat deze gerechten meesta maar een heel lokale populariteit genieten. Zee weegbree en schorrenzoutgras zijn bijvoorbeek veel voorkomende plantensoorten op dt Zeeuwse schorren, maar worden hier niet gege ten. Zeekraal en lamsoren zijn traditioneel alleer in Zeeland als groente bekend. In het Waddenge bied kent men deze planten niet als groente, al thans traditioneel niet. Soms verschilt het gebruif ook van streek tot streek. Calkoen vermeldt ir zijn Plantenatlas dat zeekraal in Zeeland ah groente wordt gegeten, terwijl deze plant in he noorden van Nederland als veevoer dient." Ander gebruik van scholplanten Behalve als groente heeft de mens in de loop de tijden ook scholplanten voor andere doeleinder gebruikt, vooral in de geneeskunde. Van echt le pelblad Cochlearia officinaliseen plant die veel vitamine c bevat, is bekend dat deze verza meld werd als middel tegen scheurbuik. Ooi werd deze plant in het verleden als kruiderij bi vleesgerechten en als broodbeleg gebruikt." Zee aster was bekend als middel tegen diarree.'" AL middel tegen vlooien werd - eigenlijk alleen ir Zeeland - zeealsem Artemisia maritimaaange wend, wat de Zeeuwse naam vlooienkruid ver

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2001 | | pagina 14